Sunday, 16 November 2014

5 Alasan Untuk Diet

Hi all..

Happy Sunday!

Tetiba petang ni dapat idea untuk kongsi cerita tentang 5 Alasan Untuk Diet. Ini based on pengalaman atau cerita olyn sendiri. Walaupun ada di kalangan rakan-rakan olyn mengatakan yang olyn tak perlu diet sebab dah slim.

Well girls.. Setiap dari kita mempunyai bentuk badan berbeza-berbeza begitu juga dengan berat badan. Our ideal weight juga berbeza, bergantung kepada BMI (body mass index).



Cuba check you BMI

Body Mass Index (BMI) merupakan suatu pengukuran yang menunjukkan hubungan antara berat badan dan tinggi badan. Our body weight (in Kg) divide with our height (in cm).Jika BMI 25-29,9 bermakna orang itu mengalami berat badan berlebihan (overweight).
 
Hehe.. tengah kira your BMI ke tu?
 
Sebenarnya olyn tak berapa ambil tahu pun. Olyn ada indikator tertentu yang memberi signal bahawa olyn patut diet.Nak tahu apakah itu? Jom sambung baca.
 
5 Alasan Untuk Diet
 
1) Seluar jeans 'favourite' tak boleh zip
 
Haha.. ini memang sesuatu yang tidak boleh diterima. Masa ni barulah olyn start gelabah. Mana taknya, bulan lepas ok je sarung. Kemain senang je nak zip & butang seluar. Then baru nak teringat. Oh this month, makan tak ingat.
Stress tau!
 
Nasi sepinggan habis, makan nasi 2x sehari, Lepas tu, konon alasan sekarang panas terik jadi pukul 3 je masa tea break cari pula ais krim.Pilihan: Magnum Gold. Masuk petang, hujan pula. Create lagi satu alasan.Hujan2 ni kalau dapat pisang goreng pun sedap. Olyn yakin you all tak macam olyn kan..Huhu.


Pisang goreng memang pilihan terbaik di waktu minum petang kan

Memang tak boleh tahan kalau tengok asam pedas, masak lemak cili api etc
 
 
2) Bila ber'selfie' or bergambar yang close up, muka nampak lebar.
 
Yeah, picture dont lie kecuali guna aplikasi 360 kan.My eyes akan start terbeliak dengan mulut ternganga. Tak dapat terima hakikat lah konon tu. Ha masa tu, terus je laju guna apps 360..LOL!


Tak sanggup share picture sendiri..hahaha
 
 
3) Bila berjalan kat site, cepat mengah.
 
Ok, ini memang mengada.Tapi betul ok. Kalau dulu jalan laju je, siap panjat 'pier' yang tinggi lebih 20m tetap steady je. Tapi bila baru beberapa langkah dah rasa mengah.Apakah itu? Kurang stamina? Tak exercise? Mungkin juga. Tapi yang paling ketara maksudnya berat badan tu dah naik olyn oii!
 
4) Bila sarung dress/baju kurung, potongan badan terlampau menyerlah.
 
Biasanya olyn lebih prefer potongan kurung moden or dress bila time raya/pergi majlis kahwin/event. Sebab designnya akan mengikut body cutting kita.Tak terlampau longgar atau ketat. Tapi bila hari yang nak pergi majlis kahwin your best friend,misalnya, sarung je baju dah nampak potongan terlampau seksi.
 
 Mana tak seksi, bahagian dada dah terlampau sendat, tang punggung pula, kain sangkut & terpaksa tarik perlahan-lahan untuk turunkan.Bila keadaan macam ni je, straight away 'TING...,olyn you dah berisi!!!'. Campak dress tu & ambil baju kurung biasa. Sedih tau!!
 
5)Jarum timbang naik lebih dari biasa
 
Ha..bila dah dapat 4 signal teratas, baru masa tu terhegeh-hegeh cari penimbang berat.Konon nak buktikan bahawa 4 signal yang atas tu hanyalah perasaan olyn semata-mata. Then, apa yang terjadi adalah sebaliknya..Omai, bila berdiri, dalam hati berdoa jarum akan berhenti pada berat olyn yang lama tapi OMG!


Takut tau bila timbang berat naik dari sepatutnya!
 
Ha..ini antara cerita olyn dahulu. Tak boleh nak elak sebab i love food & kita tinggal di Malaysia yang kaya dengan makanan sedap2..Berat pun turun naik macam yo-yo.
 
But after olyn jumpa Premium Beautiful Corset (tahun 2007 untuk masalah period pain), olyn dah ada pembantu untuk control my food intake & at the same time bantu untuk reshape my body.


I am a 7 years Premium Beautiful user

 
Selain itu olyn juga combine pemakaian Premium Beautiful dengan melakukan sedikit senaman. Ini juga untuk menjaga stamina badan. Tambahan pula dengan Far Infrared Ray yang ada pada Premium Beautiful membantu untuk meningkat metabolisme badan.
 
Itu cerita olyn. Apakah pula alasan anda untuk berdiet?
 
Sila komen di bawah. Setiap komen, anda akan menerima 5 sachet Mineral Coffee. Baca tentang kelebihan Mineral coffee di sini.Apa itu Mineral Coffee?

Kongsi tau cerita anda. Semoga kita dapat sama-sama belajar.
 
Love
 
Siti Azlina Osman

No comments:

Post a Comment