Saturday, 15 November 2014

Cara Berpantang Selepas Bersalin

Assalamualaikum..

Hi all.. Hari ini olyn nak berkongsi tips ketika berpantang selepas bersalin. Ramai di kalangan kawan-kawan olyn bertanyakan cara olyn berpantang dahulu. Secara jujur, pada awalnya olyn tak berapa suka nak ikut cakap orang tua tentang berpantang ni tetapi bila nenek olyn cerita pasal kesengsaraan orang yang tak jaga pantang lepas bersalin, terus olyn takut.

Haha..scary lah bila dengar pasal bentan, tombong, meroyan dan macam-macam lagi.

Meroyan paling ditakuti oleh wanita semasa berpantang

Inilah tombong atau sebenarnya peranakan terkeluar


Dari degil keras kepala terus ubah fikiran. Yelah, kita badan nak pakai lama.Bukan sahaja bagus untuk luaran badan tapi yang paling penting dalaman. Olyn juga dapat rasakan olyn maintain cergas & bertenaga. Ada sesetengah kawan olyn yang share mereka rasa lemah badan & kurang cergas walaupun dah 4 bulan bersalin.Jadi, memang penting kita memberikan perhatian yang lebih masa berpantang.

Nenek & mak olyn selalu ingatkan, memang kadang kala kita rasa macam sihat & tak perlu berpantang. Namun kesannya nanti mungkin akan terjadi bila kita semakin meningkat usia. Sebab itu, dari sekarang nak kena jaga.

Jadi, ini antara cara berpantang selepas bersalin yang olyn amalkan.

1) Memakai stokin panjang & tebal serta baju panas

Ini memang item wajib ada & perlu pakai selepas bersalin. Jangan harap nak pakai baju nipis. Tujuannya ialah supaya badan kita sentiasa panas & angin sejuk tidak masuk ke dalam urat kita. Jadi badan akan rasa selesa & tidak lemah.

Olyn memang pakai stokin ini.Bukan buat lawak tau.

Baju panas penting.Tiada makna nak pakai tshirt nipis waktu berpantang


Masa pantang olyn bukan pakai stokin biasa2 tau tapi stokin bola lelaki yang tebal & panjang sampai ke lutut.Lepas je mandi & berurut terus pakai stokin & baju panas. Ini juga bagi mengelakkan urat daripada timbul.

2) Bersauna dengan rebusan daun herba

2 minggu pertama selepas bersalin, memang olyn diwajibkan bersauna setiap hari selama 45 minit. Mak memang beli sauna set duduk, jadi memang terasa macam dapat layanan spa sepanjang tempoh berpantang.Hehe..


Sauna set di rumah.



Untuk rebusan daun herba tu olyn guna yang dah siap iaitu daripada Produk Sendayu Tinggi. Memang bagus bila bersauna. Terasa darah mengalir lancar, kita pun akan berpeluh tak ingat.Seluruh badan rasa panas & yang paling ketara kulit muka jadi merah berseri.

3) Mandi daun herba

Mandi tidak boleh terlalu kerap semasa berpantang. Oleh itu adalah lebih baik mandi menggunakan air rebusan dedaun. Tujuannya untuk mewangikan badan kita & juga memberikan kesegaran & tenaga.

Air mandi yang mak olyn sediakan setiap waktu pagi ialah air rebusan daun serai wangi & lengkuas.Selepas je habis bersauna, olyn akan mandi dengan air rebusan ini. Tidak perlu sabun, cuma gosok badan dengan kain.

4) Bergenggang

Tahu tak apa itu bergenggang? Sebenarnya olyn tak tahu samaada perkataan ini ada dalam kamus dewan. Tapi inilah yang disebut oleh mak & nenek. Lepas je mandi, olyn kena berdiri & kangkang sambil bara api diletakkan di tengah-tengah. Dapat bayangkan tak? Ini dilakukan sambil berkemban. So, bahang api itu akan meresap ke kulit kita & terutama untuk kawasan Miss V itu. Memang terasa kehangatannya tapi percayalah memang baik. Kawasan Miss V juga cepat kering & tidak lembap.
If ada jahitan, senang nak sembuh.

5) Berurut

Seminggu 3 kali, akan ada makcik yang dipanggil untuk mengurut olyn. Sambil urut dia akan menaikkan peranakan kita. Salah satu tujuan berurut ini adalah untuk membetulkan urat-urat darah sekaligus melancarkan pengaliran darah. Badan jadi lebih bertenaga selepas itu. Urutan seluruh badan termasuk di buah dada. Susu memang keluar banyak. Jadi tiada masalah susu tak keluar atau pun bengkak susu.

5) Bertungku

Lepas je berurut, akan ada bertungku. Usually tungku ni daripada batu sungai dan dipanaskan di atas api dapur. Lepas panas, batu tu akan dibalut dengan kain & bidan akan ajar cara nak bertungku yang betul. Bertungku membantu untuk mempercepatkan pengecutan rahim.




Bertungku ada caranya. Focus pada kawasan tepi perut or dekat dengan peranakan. Bukan di tengah perut & ditekan secara lembut.


6) Memakai Pilis di dahi & param di tangan & kaki.

Ini memang penting.Both of them membantu untuk badan kita rasa hangat. Pilis di dahi membantu menghilangkan rasa pening atau migrain.

7) Memakai Premium Beautiful sebagai pengganti bengkung tradisional

Time mula-mula bersalin, mak olyn memang dah sediakan bengkung 10 meter untuk dililit. Punyalah payah nak pakainya. Memanglah rasa sedap bila diikat ketat berbanding bengkung tali yang ada di pasaran. Tapi bengkung tradisional ini setakat berfungsi memegang perut sahaja. Tambahan pula, bila dah lilit 10 meter kat badan, memang nampak gembung badan tu bila sarung baju.Malu pula bila pergi ke klinik kesihatan untuk check up.

Klik di sini untuk lihat this video cara pakai bengkung lilit



Wearing Premium Beautiful corset namapk lebih kemas.Lihat cara pemakaian waist nipper



Jadi olyn lebih prefer pakai Premium Beautiful corset. Ia bukan sahaja berfungsi untuk mencantikkan badan malah yang paling penting untuk kesihatan badan kita orang perempuan.



My sisters also wearing the Premium Beautiful



KENAPA PREMIUM BEAUTIFUL?

Baca ini & bandingkan jika kita hanya berbengkung dengan kain biasa.

Premium Beautiful membantu:

1) Mengeluarkan ANGIN dalam badan.
2) Mengecutkan & memperkemaskan RAHIM yang mengembang ketika mengandung
3) Menarik & merapatkan semula TULANG PINGGUL yang mengembang ketika proses bersalin
4) Menyegarkan badan yang lesu & letih akibat sepanjang proses melahirkan bayi
5) Mengeluarkan darah nifas yang BEKU & BERKETUL-KETUL dengan lancar
6) Mengeluarkan segala kotoran & air bisa dari RAHIM
7) Menyokong / menyengkak RAHIM dari jatuh
8) Menyihatkan rahim & memberi persediaan untuk prosess persenyawaan seterusnya (menyeimbangkan semula hormon estrogen & progestron)
9) Membantu menghilangkan STRETCHMARK akibat semasa mengandung atau menggaru kerana kegatalan
10) Menghangatkan dalaman badan
11) Melancarkan proses pembuangan air besar (selalunye wanita bersalin kerap sembelit)
12) Membantu menggalakkan susu badan
13) Menaikkan metabolisme badan membantu mengurangkan berat badan dengan cepat
14) Membentuk semula payudara, pinggul, pinggang dan postur badan
15) Wanita bersalin 'caeserian' paling digalakkan memakai Premium Beautiful korset untuk menyihatkan semula rahim & mengelakkan buncit di bawah perut (keran tidak boleh bertungku di kawasan tersebut & tidak boleh sengkak).

Jadi mana yang akan kita pilih. Untuk berbengkung biasa atau mendapatkan corset Premium Beautiful yang membantu menjaga kesihatan dalaman & luaran.

Long Bra


Waist Nipper


Long Girdle



Tepuk dada, Tanya diri sendiri. Kenapa diri sendiri? Sebab kita yang merasa sakitnya mengandung, sakitnya bersalin & betapa lemahnya badan selepas bersalin.Menjaga badan kita bukan hanya pada 2 bulan waktu berpantang, tetapi pada setiap hari.

Ini olyn kongsi gambar rakan-rakan olyn yang bergelar ibu & berjaya menjaga bentuk badan.

Faeza, a mother of 4, baru je bersalin secara caesar 3 bulan lepas.


Ain, a mother of 2


Suka tengok bentuk badan Ija yang fit.Nampak cantik je.



Nurul, amother of 2. Badan maintain macam anak dara.


Hanis, happy dengan perubahan bentuk badannya terutama di kawasan perut.


Raihana, pakai Premium Beautiful masa dalam pantang. Lepas 2 bulan bersalin, ramai tak percaya dia dah beranak.

Untuk combination terbaik, ambil sekali dengan set kurus bujet.Hanya RM 135!


Combination Set Kurus Bujet: BV Alfalfa, Garlic Plus & Mineral Coffee


Bukan sahaja membantu mengeluarkan lemak di badan, malah membantu mengurangkan kolesterol, melancarkan darah, memberi tenaga, mengeluarkan angin di dalam badan, memberi tenaga etc.

In Sha Allah berhasil. Ramai dah mencuba & terbukti berkesan. Whatsapp/call olyn 0163542963  untuk mengetahui saiz Premium Beautiful yang sesuai untuk anda. Free consultation & testing.

Love

Siti Azlina Osman






No comments:

Post a Comment