Wednesday, 3 December 2014

Checklist Masuk Rumah Baru

Teruja tau nak tulis post tentang persiapan masuk rumah baru ni. Sebenarnya dah lama nak tulis tapi masa tak mengizinkan.

Sure sebenarnya you all yang dah ada rumah sendiri faham perasaan olyn sekarang. Excited dia memang over sikit. Persiapan asas seperti wiring lampu, kipas, aircond, kitchen cabinet etc.


Taman Pengkalan Jaya, Melaka. Developer: Teobros Sdn Bhd

Itu belum lagi kalau bercerita tentang perabot untuk ruang tamu & bilik tidur. Husna dari awal nak bilik bertemakan movie Elsa, Hayyan pula Ben 10. Haha..




Tema untu bilik Husna





Ini pula untuk bilik tidur Hayyan


Checklist ini bukan untuk defect list tau.Defect list memang olyn dah buat awal, selepas dapat kunci.Since olyn memang kerja in construction specific in quality, jadi tiada masalah untuk bab checking defects ni. Ha, siapa yang nak olyn tolong check defects rumah baru, boleh contact olyn ek.Iklan gitu!


Awal tahun, olyn amik pula course to be a qualified accessor


Ha..Siap dengan peralatan masa buat defect list.



With my little assistant


Sambungan air dah setel

Note bila nak masuk rumah baru, grill kena pasang dulu. Jika tak jadi macam ni. Kepala pili pun kena curi.Haish!

Ini gambar masa olyn buat defect list. Tap semua ada.




Hairan betul.Ada juga orang yang curi macam ni.

Complete!

 
 
Dari tingkap dapur ni la pencuri masuk, tingkap dapur diumpil


My Elsa dah tak sabar nak masuk rumah baru!

Ok back to the main topic, here contoh checklist yang olyn buat supaya tiada item yang tertinggal & dari sini boleh plan & control bujet.





Simple checklist sebagai guideline




Tak sabar nak tunggu tahun depan. In Sha Allah.

Appreciate if u guys boleh share your experience masa buat persiapan masuk rumah baru.

Thanks semua

Love Love
Siti Azlina Osman

No comments:

Post a Comment