Wednesday, 15 July 2015

Tips Handle Anak Masa Raya


Alhamdulillah..lagi 2 hari kita akan menyambut Aidilfitri. Dari yang muda hinggalah yang dewasa semua sudah merasa teruja. 

Bila tiba Hari Raya, itulah masanya kita gunakan untuk mengunjungi rumah saudara mara & rakan-rakan. Bagi yang dewasa ataupun bujang sudah tentu aktiviti seperti ini tidak menjadi masalah tetapi bagi ibu bapa yang mempunyai anak-anak, adakalanya harus bersabar dalam melayan karenah anak-anak.Melawat 4-5 buah rumah boleh menjadi satu aktiviti yang penat buat anak yang kecil. Adakalanya mereka akan mengamuk bila terlalu penat.

Olyn tertarik bila jumpa satu artikel ini oleh seorang penulis muda, Ashikin Hashim. Antara buku tulisan beliau ialah Ibu Bijak, Anak Bahagia. 

Pic credit dari Facebook Pn Ashikin Hashim

Olyn belum berkesempatan membeli tetapi bila melihat cara penulisan beliau di Facebook, olyn terus tertarik kerana beliau seakan memahami perasaan ibu ataupun bapa semasa menghadapi anak yang mengamuk. 

Di sini olyn kongsikan Tips Handle Anak Masa Raya oleh beliau.Allah..tips ini seakan dapat membaca perasaan olyn. Akhirnya, olyn dapat kongsikan apa yang olyn rasa pada ahli keluarga atau sesiapa sahaja tanpa mereka berasa kecil hati. 

Olyn percaya ramai juga ibu bapa yang mempunyai perasaan yang sama. 

Apapun, yang penting be Happy semasa Raya nanti ok! 

P/s: Pn Ashikin Hashim ada kongsikan tentang aktiviti yang boleh dilakukan di dalam kereta oleh anak-anak semasa dalam perjalanan balik kampung. Nanti olyn share in my next post ya!

Love 
Siti Azlina Osman


Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature