Sunday, 25 October 2015

Bekerja & Menjadi Usahawan : Ia Tidak Mustahil

Hi semua..

Lama tak bercerita dalam blog. Entry kali ini tentang bagaimana olyn menguruskan masa antara bekerja & menjadi usahawan. 

Ini antara soalan 'favourite' daripada client yang olyn jumpa. Jadi hari ini olyn ambil kesempatan untuk beri sedikit idea kepada anda semua bahawa bekerja & menjadi usahwan adalah tidak mustahil. 

Olyn ambil contoh apa yang berlaku minggu ini bagi memudahkan penceritaan ok:)

Khamis yang lepas olyn perlu ke Johor atas urusan kerja. Jadi sehari sebelum itu, olyn arrange personal coaching for  my business partner, Aini Talib, dalam misi membantu beliau mencapai level seterusnya iaitu Diamond Sales Manager with RM180,000 sales. 

One to one session with Aini Talib

Personal coaching ini olyn lakukan selepas waktu bekerja. Olyn minta Aini senaraikan nama rakan-rakannya yang berada di Johor yang ada bertanyakan tentang Premium Beautiful. 


Me & my next Diamond Sales Manager

Alang- alang turun ke Johor, apa salahnya olyn aturkan masa untuk bantu rakan-rakan ini tentang Premium Beautiful yang sesuai untuk mereka. Selama ini mereka hanya mengikuti secara online. Bila berjumpa, boleh lah mereka tengok, pegang & pakai Premium Beautiful.

Sampai je Johor, singgah dulu Nusajaya. Visit Afiniti Project & also ambil kesempatan melawat previous Sunway Project iaitu Legoland.

Out of town to one of Sunway Project di Johor iaitu di Bukit Lenang. 

Di sini, olyn cuba nak highlightkan  yang setiap apa yang berlaku disekeliling kita adalah peluang. Peluang apa? Bergantung pada pandangan anda semua. 

Sebagai usahawan separuh masa, bila adanya kerja di luar kawasan, ianya bermaksud peluang untuk olyn meluaskan pasaran/ networking business. 

Fittings Premium Beautiful di Pulai Indah. After fittings, sharing tentang peluang bisnes dengan The Diamond Circle.

Jadi, setelah dapat mengaturkan temujanji dengan client, maka olyn susun masa supaya ianya teratur & dapat dilaksanakan.

Orang kata ' Plan Your Work & Work Your Plan'.

Alhamdulillah, temujanji selepas selesai urusan kerja olyn membuahkan hasil. Another business branch in Johor. 

Alhamdulillah. Happy to welcome my new business partner

Total Sales for that evening was almost RM9000. Is it worth it?

Of course it is worth it. 

Bekerja bukan bermaksud kita tidak boleh buat benda lain untuk gandakan income kita. Kita sendiri maklum yang gaji yang diterima hanya dapat membayar tuntutan keperluan sahaja. 

Kadar kenaikan gaji yang tidak sepadan dengan pertambahan kos sara hidup. GST, kenaikan harga minyak, tol dan sebagainya.

Miskin Bandar. Kebanyakan gaji yang diterima sekarang hanya cukup untuk membayar keperluan sahaja.


Tiada masa? Anak ramai?

In Sha Allah, 24 jam yang Allah bagi itu cukup malah cara bisnes yang The Diamond Circle ajarkan memudahkan kita menguruskan masa kita. Bisnes kita bukan setiap masa perlu dihadap. Lebih-lebih lagi bila sekarang adalah dunia social media. 

Anak ramai pula bukan alasan kita tidak boleh buat bisness. Tetapi ianya adalah satu semangat untuk rebut peluang menaikkan taraf hidup. Peluang bisnes secara online amatlah sesuai untuk mereka yang bekerja & mempunyai anak. 

Olyn juga seorang ibu yang berkerja & berbisnes. Alhamdullilah.Dalam kesibukan bekerja, bisnes saya telah berkembang ke Melaka, Johor, Penang, Sabah, Terengganu & banyak lagi. 

Tepuk dada tanya diri sendiri.

 Adakah bekerja & menjadi usahawan adalah sukar & mustahil?

Jumpa lagi di entry yang akan datang.

Ikhlas,
Siti Azlina Osman
Premium Beautiful Expert
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature