Tuesday, 21 February 2017

ALASAN BIASA BILA DIAJAK BERNIAGA


Assalammualaikum..selamat pagi semua.
Lama tak berceloteh & pagi ni Olyn sempat nak berkongsi sikit tentang pengalaman Olyn sendiri sebelum mula berniaga. 

Sebelum jumpa dengan this business, Olyn selalu juga mengelak bila diajak cuba sesuatu yang baru. Antara alasan Olyn ialah Tak tahu/ Tak pandai, Tiada masa, Ada ke orang nak beli, Tiada Modal dan macam-macam lagi lah alasan. Bila fikir balik, oh my! Olyn berlaku tak adil pada diri sendiri. Olyn perkecilkan kemampuan diri sebelum mencuba. Bayangkan, bila dah jumpa peluang yang baik & bukti pun ada, kenapa nak tangguh-tangguh lagi kan. 

Sebab itu, bila Olyn diceritakan tentang peluang berniaga Premium Beautiful, Olyn tak tunggu lama. Terus say Yes! Produk dah Hebat, syarikat pun Hebat & kumpulan bisnes pun dah Hebat, kenapa nak tangguh lagi kan. 

And bila dah melangkah, baru Olyn dapat jawapan pada semua alasan yang Sering Olyn bagi pada diri ini. 

Meh Olyn kongsikan jawapan kepada ALASAN BIASA BILA DIAJAK BERNIAGA (merujuk kepada pengalaman Olyn)

1. TAK TAHU Atau TAK PANDAI

Bila fikir balik, memang lah tak tahu sebab benda baru. Nak tahu, kena belajar lah. Sama macam bila lepas graduate universiti, tak tahu nak kerja. Tapi tetap pergi temuduga. Sebabnya? Kita nak gaji atau duit, belajar & kumpul pengalaman. 

Projek yang mencabar keupayaan Olyn yang masih baru ketika itu. Olyn satu2nya jurutera untuk projek tersebut. Banyak benda belajar for A to Z. Belajar bukan ditunjuk satu2 oleh syarikat tapi belajar terus dari pekerja2 site. Tiada rasa malu atau bangga diri dengan ijazah yang ada.

Tugas yang mencabar pun kuredah

Cuma bezanya dengan berniaga PB ni satu2 diajar. Mula je langkah dalam bisnes, SOP dibagi, segala kelas & training diberi PERCUMA! Nota tersusun, dari info produk, cara nak market bisnes secara fleksibel untuk orang bekerja, grooming, photography, personal branding, leadership skills..eh banyaklah!

Inilah founder The Diamond Circle



My leadership skills juga diasah di dalam kumpulan ini


Latihan menyiapkan kedai online juga diberi

Personal coaching untuk rakan bisnes yang baru

Personal coaching:Settings KPI bisnes untuk mereka yang baru

Ingat lagi kalau kat tempat kerja, nak ke training, kena request. Minta kelulusan boss. Kalau time handle project, memang tak dapat peluang pergi training. Aish..banyak kelebihan berniaga dengan TDC ni. Cuma perlu relakan diri untuk dibimbing.

2. TIADA MASA

Hahah..ini memang ayat 'favourite' Olyn. Mana lah nak ada masa. Kerja pun sampai lewat malam & kadang2 sampai pagi. Jawapan standard tu. Tiada masa sebab rupanya olyn tak tahu ada cara fleksibel yang boleh kita setting untuk pastikan  bisnes berjalan tanpa mengganggu waktu kerja atau waktu bersama keluarga. BEST TU!

Antara rakan bisnes yang komited

Bertuah sungguh bertemu rakan bisnes yang mempercayai Olyn & tahu betapa pentingnya ilmu untuk berjaya

Apa yang Olyn nampak, ALLAH is the BEST PLANNER. Memang 24 jam yang Allah dah bagi tu memang cukup. Kita perlu aturkan betul2, tambah dengan bantuan teknologi yang ada & bergantung sepenuhnya pada Allah. Yup! Bila dah berniaga ni, banyak juga hikmah yang Olyn dapat.

Anugerah Double Diamond Manager untuk pencapaian lebih dari RM800,000 jualan


Pencapaian untuk RM100,000 jualan sebulan


Pergantungan sepenuhnya pada Allah. Dia Pemberi Rezeki. Kita pula perlu usaha. Usaha tu termasuklah rela belajar sesuatu yang baru dalam usaha nak GANDA income. Ini berdasarkan pengalaman olyn yang tak seberapa nilah😊. Sedar tak sedar..eh boleh pula buat, siap urus rakan bisnes yang dari Melaka, KL, Johor, Pahang, Terengganu, Sabah & Pulau Pinang masa Olyn masih bekerja lagi. 

3. ADA KE ORANG NAK BELI?

Orang tak beli bukan sebab tak nak beli tapi diaorang tak tahu kita menjual. Jadi apa kita perlu buat ialah belajar cara nak market bisnes. Yang Olyn suka denagn TDC, teknik Online & Offline diajar sekali. Online memang sangat membantu Olyn mengembangkan bisnes sampai ke luar Malaysia. 

Masa bekerja pun dulu, jualan PB laju

Berkotak2 jualan PB macam pisang panas

Eh..eh..bila dah buat bisnes,senang  pula nak jual. Dah macam jual goreng pisang pula. Macam korset PB ni dah 20 tahun dalam pasaran & memang unik sebab fungsi sebagai korset kesihatan. Bila gabungkan dengan teknik marketing yang betul, eh jadi mudah. 

Bukan Olyn sorang yang rasa bisnes ni mudah tapi rakan bisnes juga. Contoh rakan bisnes Olyn ni seorang jurutera di sektor kerajaan juga mampu handle bisnes & rakan bisnes sampai JB, Pahang & Penang.

Rakan bisnes ini pula bekerja sebagai guru di Melaka. Her team berkembang dari Melaka, Kl, Muar & clients pula sampai dari Arab Saudi.

Yang ini junior sekolah menengah Olyn dulu. Merupakan seorang pegawai bank.

Ini pula rakan bisnes dari Klang, bekerja sebagai Akaun Exec.



Mereka semua merupakan pengguna PB & jana income dari PB

4. TIADA MODAL

Pernah tak dengar, nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Nak buat sesuatu pasti memerlukan modal. Hatta nak pergi bercuti pun kita pasti sediakan modalnya dahulu. Dalam kes nak berniaga, mostly orang berniaga memulakan bisnes dengan 'loan'. Ada juga melalui simpanan, credit card, kemudahan Aeon atau Ar rahnu. Macam kes Olyn, modal bisnes Olyn melalui pinjaman bank. 

Aish masa tu fikir..baiklah Olyn buat loan untuk berniaga. Sebab ada juga rakan-rakan yang buat loan sebab nak renovate rumah, repair kereta, nak raya dan macam2 lagi lah. Olyn pun ada juga planning nak beli rumah masa tu, tapi Olyn pilih dulu berniaga. Dan TDC juga ajarkan money & time management dalam kita nak dapatkan semula modal & kembangkan bisnes.  

Alhamdulillah, lepas 2 tahun berniaga dapat beli rumah. Perbelanjaan bukan setakat terhenti beli rumah tapi ada juga bujet untuk hias rumah. Dari duit bisnes lah yang Olyn gunakan. 

Ok, inilah jawapan kepada TOP 4 ALASAN  BIASA BILA DIAJAK BERNIAGA. 

Bila tulis ni, terus teringat zaman masa bayi. Kalau dulu asyik bagi alasan pada diri, pasti sampai sekarang meniarap. Sebabnya takut nak merangkak, takut nak berjalan, takut nak berlari, takut itu ini. 



Jadi, Olyn nak buka peluang berkongsi cara bagaimana Olyn hasilkan jualan RM100,000 sebulan & kembangkan bisnes di seluruh Malaysia walau masih bekerja. 

Boleh contact Olyn 016 3542963



No comments:

Post a Comment