Tuesday, 14 November 2017

Wanita Bersalin Wajib Baca

Aku masih ingat kata-kata mak..

'Kita ni orang perempuan kalau lepas bersalin, bukan nak kurus sebab nak nampak cantik semata. Bukan sebab senang cari baju atau nak minta orang puji badan masih maintain macam belum kahwin..

Itu bukan faktor utama jaga badan masa pantang. Kita ni kena jaga badan sebab nak urus anak & keluarga. Orang perempuan sekarang kebanyakan bekerja. Kalau tak bekerja pun, istilah nak goyang-goyang kaki tu memang takde. Memanjang ada je kerja nak buat sampailah seisi keluarga tidur. 

Kalau yang bekerja, di tempat kerja kena kekal cergas & fokus nak selesaikan tugas. Balik kerja pun sama juga kena cergas urus anak & rumah. Memang orang laki wajib tolong sama si isteri buat kerja rumah tapi kita orang perempuan wajib juga jaga kesihatan & badan. Biar badan bertenaga & cergas. 

Dalam pantang kemain menjaga. Jaga makan, jaga semualah. Tapi lepas habis pantang, semua langgar. Lama-lama, badan pun mula naik berat & melebar. Itu boleh buat stress juga kan. 

Belum tambah dengan badan dah mula lemau-lemau, tak bertenaga, sakit lutut, sakit tumit, sakit pinggang..macam-macam pula sakit & lenguhnya. Masa tu tak boleh orang lain buat silap sikit. Nak marah aje. Anak-anak nak ajak main sama-sama pun kita tak nak. Kalau pergi padang mainan, lebih suka duk tepi & perhatikan anak main dari jauh. 

Sebabnya? Kita rasa badan tak secergas  dulu. 

Nak tambah stress lagi? Seri muka pun dah tak macam dulu. Lebih banyak masam dari manis. Kulit pun jadi kusam. Tambah kalau ada yang ingat kita lebih berusia dari umur sebenar.'

Jadi, jagalah badan betul-betul dari sekarang. Dari sebelum kahwin pun lagi elok jaga. Jangan anak baru seorang dua, tenaga badan dah 'out'. Ingat kurus bukan segalanya tapi kita nak berat ideal, badan cergas & sihat.

Baru berseri-seri wajah & nampak awet muda.

Macam saya  ni..hehe..Rahsia saya tak susah. Mak pun 'approved' . Senang. 

Premium Beautiful cover semua masalah yang mak pesan di atas.

Terlajak berbaloi beli & pakai PB. Sampai sekarang boleh pakai. Ini betul-betul bijak berbelanja kan. 



Siti Azlina Osman| 016 3542963



#bengkungmoden
#premiumbeautifulexpert
Be First to Post Comment !
Post a Comment

Custom Post Signature

Custom Post  Signature